اضطراب در انسان ها به شکل های مختلف خود را نشان می دهد. یکی از این موارد می تواند وسواس باشد. افرادی که بسیار مضطرب می شوند معمولا دچار وسواس فکری یا عملی هستند. غالبا فکر می کنیم شخصی که زیاد به شست و شو می پردازد دچار وسواس است اما کمتر به این نکته توجه می کنیم که شخصی که دایم به یک مساله خاص فکر می کند نیز دچار وسواس آن هم از نوع وسواس فکری است. فردی که دچار وسواس فکری شده است افکار،امیال و حتی تصاویر ذهنی مکررا او را زجر می دهد .در حقیقت اضطراب باعث وسواس فکری و وسواس فکری باعث اضطراب بیشتر شده و فرد در یک دور باطل می افتد.در بسیاری موارد همین وسواس های فکری به وسواس عملی نیز مبدل می شوند مثلا فردی که دایم در ذهن خود فکر می کند در ماشینش را نبسته و ممکن است دزد آن را ببرد و همین باعث می شود که دایم ماشین خود و درهایش را کنترل کند و یا هنگام بیرون رفتن از منزل ممکن است به این نکته فکر کند که اجاق گاز را روشن گذاشته و دایم برگردد و اجاق را کنترل کند. بله دقیقا این موارد نیز وسواس تلقی می شود.افرادی که دچار وسواس های فکری هستند دایما ذهنشان مشغول است . علاوه بر خودشان اطرافیان نیز از افکار و رفتار وسواسی آن ها آزار می بینند .
این افراد معمولا بسیار کمال طلب هستند .عجولند.در تصمیم گیریها دچار تردید می شوند.نسبت به وقت و زمان بسیار سخت گیرند و خود و دیگران را بسیار سرزنش می کنند و نسبت به خود احساس گناه دارند.
وسواس فکری بیشتر در نوجوانی و یا اوایل بزرگسالی آغاز می شود اما امکان دارد در کودکان نیز مشاهده شود.غالبا افراد به بی اساس بودن افکار خود واقف هستند اما قادر به کنترل آن ها نیستند.افکار وسواسی کاملا به صورت جبری و غیر ارادی در ذهن افراد نفووذ می کند.
وسواس های فکری می تواند به شکل های مختلف خود را نشان دهد.به عنوان مثال:
لازم به ذکر است که وسواس می تواند ریشه های ژنتیکی و ارثی داشته باشد .بنابراین اگر در خانواده خود افرادی وجود دارند که دچار وسواس هستند مواظب خود و فرزندانتان باشید چون مساعد بودن شرایط زندگی می تواند به بروز این مساله کمک کند.
گاهی افکار وسواسی به صورت افکار آسیب به دیگران بروز می کند مثلا شخص چاقویی در دست دارد و نگران است که در بدن فرد روبه رو فرو رود.البته این اتفاق نخواهد افتاد اما خود فکر فرد را اذیت می کند.در کشور ما افکار مربوط به افتادن کودک نوپا و یا آسیب رسیدم به فرزندان بسیار وجود دارد و این مساله مادران را تبدیل به مادرانی مضطرب کرده است که اتفاقا این اضطراب به کودکان هم منتقل شده و قدرت عمل و استقلال را از آنها می گیرد.
افکار وسواسی خرافی نیز ممکن است در افراد به چشم بخورد.مثلا اینکه حتما برای چشم زخم نخوردن انگشتمان را به تخته بکوبیم و …
بنابراین هرگاه متوجه شدید افکار منفی تکرار شونده ، بدون اراده و اختیار شما به ذهنتان فشار می آورند این احتمال را بدهید که به وسواس فکری دچار شده اید و به یک روان شناس مراحعه بفرمایید.روان شناس اگر تشخیص بدهد که درمان های غیردارویی کافی نیست شما را به روان پزشک جهت دارودرمانی ارجاع خواهد داد.افکار وسواسی خود و خانواده تان را جدی بگیرید ممکن است پس از طولانی شدن فرد را به سمت افسردگی،اختلال خوردن،مشکل در برقراری ارتباط و حتی خودکشی و مصرف مواد سوق دهد.
مریم افضلی
کارشناس ارشد مشاوره(ش.پ2302)
سبد خرید شما در حال حاضر خالی است.