مدیریت خشم
زندگی ماشینی و اضطراب های آن به سرعت از ما افرد پرخاشگری می سازد.در طول روز افراد بسیاری را در خیابان،محل کار و یا منزل حتی بین دوست و آشنایان می بینیم که مشغول دعوا هستند و از الفاظ رکیک استفاده می کنند؟واقعا خشم چیست و چگونه می توان آن را مدیریت کرد؟
خشم یک احساس عادی و نرمال است.نه خوب و نه بد.خشم نیز مانند هر احساس دیگری حاوی پیامی است که سعی در انتقال یک موقعیت ناراحت کننده،ناعادلانه و یا تهدید آمیز دارد.
اگر عکس العمل شما به خشم انفخار ،پرخاشگری و خشونت باشد به هیچ عنوان این پیام منتقل نمی شود.و برعکس با اعمال خشونت های کلامی و غیر کلامی و حتی زد و خورد و با آسیب زدن به خود و دیگران یک مشکل دیگر به مشکلات خود اضافه خواهید کرد.ممکن است فکر کنید عصبانیت شما طبیعی است و اطرافیان شما بیش از حد حساس هستند و عصبانیت شما توجیه دارد اما نکته قابل توجه این است که پرخاشگری شما نگاه اطرافیان را نسبت به شما تغییر می دهد و قضاوتهای صحیح شما را مختل می کند و جلوی موفقیت شما را می گیرد.
اثرات خشم:
مشکلات جسمی: عصبانیت های زیاد و مزمن می تواند سلامت جسمی شما را هم به خطر بیندازد.مشکلات قلبی،فشار خون بالا،دیابت ،بیماری و مختل کردن سیستم ایمنی بدن از جمله مشکلاتی ست که د راثر خشم مزمن برایتان پیش خواهد آمد.
مشکلات روحی:خشم می تواند روی سلامت روان شما اثرمنفی بگذارد و شما را دچار اضطراب و افسردگی کند .انرژی ذهنی شما را خواهد گرفت و لذت بردن از زندگی را برایتان سخت می کند.
روابط:معمولا هیچ کس نمی تواند با یک فرد همیشه خشمگین ارتباط سازنده ای داشته باشد.عصبانیت قطعا در روابط کاری،خانوادگی و اجتماعی تاثیرات بسیار بدی خواهد گذاشت.اگر شما پدر یا مادر هستید خشم شما روی فرزندانتان هم تاثیرات بسیار منفی و گاه غیرقابل جبرانی می گذارد.
توجه داشته باشید اگر شما هیجانات بسیاری دارید و به سرعت عصبانی می شوید باید راه دیگری غیر از پرخلشگری برای ابراز آن پیدا کنید که ایمن باشد.
دررابطه با عصبانیت باورهای اشتباهی وجود دارد که به چند مورد اشاره خواهم کرد:
باور اشتباه:من اصلا نباید عصبانیت خود را بروز دهم نفس عمیق می کشم و خودم را کنترل می کنم!
باور درست:سرکوب کردن خشم با کشیدن نفس عمیق و نادیده گرفتن مشکل چیزی را حل نمی کند بلکه ممکن است روزی مثل یک آتشفشان منفجر شوید.کشیدن نفس عمیق فقط به شما فرصت می دهد که دست به کار غیرعاقلانه ای نزنید و کمی فکر کنید
باور اشتباه:عصبانیت باعث می شود اطرافیان از من حساب ببرند و به من احترام بگذارند
باور درست:احترام گذاشتن با ترس فرق دارد.با قلدری فقط می توانید افراد را از خود بترسانید اما احترام آن ها را به دست نمی آورید
باور اشتباه:عصبانیت من دست خودم نیست نمی توانم خودم را کنترل کنم.
باور درست:شما گاهی نمی توانید موقعیت ناراحت کننده ای که در آن قرار گرفتید را کنترل کنید اما قطعا می توانید هیجان و احساس خودتان را مدیریت کنید .تلاش کنید که ابراز این هیجان به صورت کنترل دگمه فشار باشد و روش بهتری برای برقراری ارتباط پیدا کنید.
چگونه مدیریت خشم می تواند به شما کمک کند؟
بعضی از مردم فکر می کنند مدیریت خشم یعنی سرکوب کردن این هیجان و بروز ندادن مشکلات.در صورت اینکه مدیریت خشم یعنی درک پیام پشت خشم و پیدا کردن راه درست ابراز آن و عمل برای برطرف کردن موقعیت مشکل ساز و رسیدن به آرامش
1 – آنچه واقعا پشت عصبانیت شما قرار دارد را پیدا کند:
بسیار پیش می آید که برای مسایل احمقانه مشاجره کنیم مثلا چرا چرا من را 10 دقیقه در خیابان کاشته ای و دیر کردی ؟؟توجه داشته باشید عصبانیت شما دایم افزایش می یابد و آنچه سبب این مساله می شود نکته دیگری ست که باید آن را دریابید تا بتوانید با راه درست برطرف کنید.توجه داشته باشید آیا عصبانیت شما سرپوشی برای شرم ،خجالت ،احساس ناامنی ،احساس گناه،احساس حقارت و … نیست؟
مشکلات عصبانیت و خشم شما می تواند ناشی از چیزی باشد که در کودکی آموخته اید و یا مشاهده رفتارهایی که در کودکی در خانواده شما وجود داشته یا درکی که در همان سنین از محیط اطراف داشته اید.به عنوان مثال دایم شاهد داد و فریاد و زد و خورد پدر و مادر خود بوده اید و یا فرزندی بودید که تنبیه بدنی می شدید و با شما پرخاشگرانه رفتار می کردند یا احساسات نهفته ای مانند نادیده گرفتن و احساس تحقیر شدن را تجربه کرده اید
عصبانیت می تواند دلایل دیگری مانند افسردگی هم داشته باشد .
2 – به علایم هشدار دهنده خشم خود آگاه باشید:
اولین چیزی که به شما هشدار می دهد علایم بدنی است .هرگاه این موارد بروز کرد بدانید که کم کم عصبانی می شوید پس قبل از اینکه به انفجار برسید برای ابراز درست آن دست به کار شوید.
3 – مشخص کنید چه چیزهای شما را تحریک می کند:
به فعالیت های روزانه خود فکر کنید و ببینید چه چیزهایی شما را عصبانی کرده ،ترافیک،یک شخص به خصوص،یک مکان خاص و …..همه موارد را لیست کنید و در آرامش برای تغییر موقعیت های محرک راه حل پیدا کنید.
تفکرات منفی می تواند باعث عصبانیت شما شود.ممکن است فکر کنید فلان عامل خارجی باعث عصبانیت شما شده است اما این نوع تفکر و تحلیل شما از مسایل است که باعث برانگیختگی شما می شود.
این موارد نمونه هایی از افکار و تحلیل شما از وقایع مختلف است که همین مسایل شما را عصبانی می کند نه اتفاقی که افتاده است.
4 – روش های خنک کردن خود را یادبگیرید:
شما الان با علایم بدنی و فکری خشم خود اشنا شدید پس به سرعت از تکنیک هایی استفاده کنید که آبی روی آتش خشم شما بریزد.
5 – روش های سالم تری برای ابراز خشم پیدا کنید:
یادبگیرید احساس خود را به روش سالمتری ابراز کنید و برای حل و فصل مناقشات راههای بهتری پیدا کنید
6 – از شوخ طبعی استفاده کنید:
استفاده از شوخی نه مسخره بازی می تواند تنش ها را کم کند
7 – برای حل مشکل خود دنبال راه حل باشید
این مهمترین قسمت است.تمام مواردیکه تاکنون گفتبم راههای تشخیص خشم و آرام سازی خود هنگام بروز آن است اما نمی توان مشکلات را نادیده گرفت حتما وقتی به ارامش رسیدید برای مشکل خود راه حل پیدا کنید
8 – اگر به تنهایی نتوانستید برای خشم خود راهکاری پیدا کنید از کمک تخصصی استفاده کنید
مریم افضلی مشاور و روان شناس
سبد خرید شما در حال حاضر خالی است.